SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 97: TŘENÁ BÁBOVKA

Bábovku, tu já jsem měl vždycky hrozně rád. Připomíná mi dětství a také rodinné návštěvy u mojí babičky. Ta totiž nikdy nezapomněla na m...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Bábovku, tu já jsem měl vždycky hrozně rád. Připomíná mi dětství a také rodinné návštěvy u mojí babičky. Ta totiž nikdy nezapomněla na mou lásku k tomuto sladkému pečivu a tak ji před každým naším příjezdem s láskou připravovala. Ani při naší poslední návštěvě tomu nebylo jinak, i přesto však tentokrát na ní něco jiného bylo. Babička udělala bábovku, kterou svět ještě neviděl! Bábovku, která se sama hýbala! Po bližším prozkoumání jsem však zjistil, že se bábovka nehýbe tak úplně sama, nýbrž s ní hýbou mravenci. S díky jsem tedy odmítl a na bábovku si nechal zajít chuť. Babička však v mžiku zjistila, co mi na bábovce nevoní a ač chvíli zaváhala nad tím, co tam ti mravenci vlastně dělají, pohotově bábovku oprášila a se slovy: "Ty teda naděláš, koukej to snít" mi ji vrátila zpět na talíř. Tím mě teda dostala na lopatu! Určitě to totiž také znáte, babičky se prostě špatně odmítají. Přejete si dva knedlíky, a stejně jich dostanete pět! Ani já jsem tedy nemohl odmítnout a bábovku obohacenou o mravenčí proteiny, jsem do sebe nasoukal. Musím však přiznat, že jsem si moc nepochutnal, jelikož si tradiční nedělní bábovku neodpustím, otevřel jsem doma Sandtnerku a spravil si chuť tradiční třenou bábovkou, kterou jsem si připravil sám a zvládl jsem to i bez mravenců.


https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

Co budete potřebovat:
  • 120 g čerstvého másla,
  • 120 g převařeného másla,
  • 200 g cukru,
  • kůra z 1/2 citrónu,
  • 8 žloutků,
  • 3 strouhané hořké mandle,
  • sůl,
  • 60 g droždí,
  • 1/4 l mléka,
  • 600 g krupičkové mouky,
  • 10 lžic smetany,
  • 70 g hrozinek,
  • 70 g mandlí,
Recept podle Sandtnerky:
V míse umícháme do pěny čerstvé a převařené máslo. Pak k němu přisypeme cukr, přidáme citrónovou kůru, žloutky, sůl a dobře umícháme (20 minut). Přidáme ustrouhané hořké mandle, v mléce vykynuté droždí, mouku a tolik vlahé smetany, aby z toho bylo těsto patřičně husté (spíše řidší). Poté zamícháme do těsta očištěné hrozinky, na nudličky nakrájené, oloupané mandle a těsto dobře vypracujeme. Velkou bábovkovou formu vymažeme syrovým máslem, vyložíme loupanými, nakrájenými mandlemi a vysypeme strouhanou houskou, těsto do ní vložíme a dáme 1 hodinu kynouti. Potom bábovku zvolna pečeme 1 hodinu. Tato bábovka vydrží vláčná 10-14 dní.

Bábovku jsme pekli na 140 °C a vychladlou jsme ji polili cukrovou polevou z moučkového cukru, vody a lžíce citrónové šťávy.

Doba přípravy 2,5 hodiny s náročností 1/5. 

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel






You Might Also Like

1 komentářů

  1. Páni, tak tato bábovka vypadá nejkrásněji, jakou jsem kdy viděla :) opravdu se ti moc povedla a s tou polevou vypadá skvěle.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Flickr Images