PEČENÝ KRÁLÍK S BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM A DÝŇOVÝM ZELÍ

Možná je to tím zlomovým 30. rokem, možná je to tím, že jsem se po 6ti letech opět vrátila na pár měsíců k rodičům do mého rodného města...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Možná je to tím zlomovým 30. rokem, možná je to tím, že jsem se po 6ti letech opět vrátila na pár měsíců k rodičům do mého rodného města Chrastavy. Ať tak či onak, nějak mě to v poslední době nutí vzpomínat na ty staré dobré časy. Na to jak jsme bydleli ve krásné vile s letitou zahradou, ovocným sadem, zeleninovou zahrádkou, slepičárnou a králíkárnou. Na to jak táta honil po dvorku obří krůtu a na to jak děda stahoval králíky. Byla to doby, kdy jsme králíky jedli poměrně často a možná nám už i lezli ušima! Tehdy jsem jimi opovrhovala a ani by mě nenapadlo, že po skoro 20ti letech bude králík tak vážené zboží, které na se na našem talíři objeví tak maximálně jednou do roka. Králík se stal pochutinou, kterou dnes není lehké sehnat a když už se k němu dostaneme je to jídlo hodné svátečního dne, jako právě dnes!

https://www.instagram.com/neplechanaplechu/


Co budete potřebovat (pro 6 osob):
  • 2,5 kg králíka,
  • 2 cibule, 
  • 3 větší stroužky česneku,
  • 2 lžíce sádla,
  • dijonská hořčice,
  • plná lžíce kmínu,
  • sůl.
Na knedlík:
  • 1,5 kg brambor ve slupce,
  • 250 g hrubé krupice,
  • 250 g hrubé mouky,
  • 1 vejce,
  • 2 lžičky soli.
Na zelí:
  • 1 dýně hokkaido,
  • 1 velká cibule,
  • 1 lžíce hladké mouky,
  • 1 lžíce kmínu,
  • máslo,
  • ocet,
  • cukr,
  • sůl.
Očištěného králíka naporcujeme osolíme okmínujeme a potřeme dijonskou hořčicí a vložíme do pekáče. Takto naloženého ho necháme přes noc v lednici. Druhý den si nakrájíme cibuli na jemno a přidáme na plátky nakrájený česnek, tímto posypeme králíka, přidáme sádlo, pekáč přiklopíme poklicí a dáme jej péci na 130 °C (horkovzduch) na 2 hodiny. Je důležité občas pod poklici kouknout a králíka v případě potřeby podlít vodou. Po 2 hodinách do něj píchneme, zda-li je již měkký (většinou je) a když je tak sundáme poklici a necháme jej zezlátnout při 160 °C.

Bramborový knedlík: Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrubou krupici, hrubou mouku, vejce a sůl a vypracujeme pevné těsto, tak aby se nelepilo na ruce, ale bylo vláčné. Připravené těsto rozdělíme na 8 stejných dílů a z každého vyválíme knedlík v podobě malého válečku cca 20 cm. Do velkého kastrolu si dáme vařit vodu a do vroucí vody vkládáme knedlíky na 10 minut. Během vaření je po chvíli zkontrolujeme a odpíchneme je ode dna, aby se nám nepřilepily. Uvařené knedlíky vytáhneme a několikrát propíchneme špejlí, aby se nezdrcly.

Dýňové zelí: Dýni omyjeme, přepůlíme a vydlabeme jádřinec. Očištěnou dýni nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na jemno a na másle ji necháme zesklovatět, zaprášíme moukou, zamícháme tak, abychom získali cibulovou jíšku, přidáme dýni a kmín, zamícháme a necháme změknout. V případě, že dýně nepouští mnoho vody, trochu ji podlijeme. Změklou dýni dochutíme solí, cukrem a octem.

Doba přípravy 3 hodiny s náročností 3/5.  

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

You Might Also Like

1 komentářů

Flickr Images