VEPŘOVÁ PANENKA VE SLANINOVÉM KABÁTKU S MERUŇKOVOU GLAZUROU

Tak už je to konečně tady! Konečně jsme našli naše vysněné bydlení a já ani nedokážu popsat ten pocit, jaký mě momentálně ovládá. Po dlo...


Tak už je to konečně tady! Konečně jsme našli naše vysněné bydlení a já ani nedokážu popsat ten pocit, jaký mě momentálně ovládá. Po dlouhém vybírání jsme skončili tam, kde jsme před rokem začali a já jsem neskutečně ráda, že to tentokrát klaplo!

Jen co jsme s Frantou zjistili, že jsme těhotná, bylo nám jasné, že našemu malometrážnímu bytu odzvonilo a my budeme muset zvednout kotvy a hledat něco většího. Tenkrát by nás ani nenapadlo, že vybrat místo pro naši další etapu života bude trvat nekonečně dlouhých 15 měsíců a musím přiznat, že poslední měsíc jsem už opravdu začínala ztrácet naději, že v dnešní době plné nekřesťansky předražených nemovitostí, vůbec něco vybereme. Jak se však říká, kdo si počká, ten se dočká a my se vážně dočkali. Konečně jsme sehnali byt, který splňoval všechny ty naše nereálné požadavky a teď už zbývá jen si počkat pár měsíců na nastěhování. Snad vše zůstane tak růžové, jako nyní a my se konečně budeme moci nastěhovat do našeho bytu snů a začít naši novou etapu s novým přírůstkem v novém bytě. 

No co Vám budeme povídat, radostí skáčeme do stropu a nyní, když už je vše zpečetěno podpisem, můžeme začít slavit. A slavit, to my teda budeme! Dnes například s touto krasavicí, vepřovou panenkou ve slaninovém kabátku s meruňkovou glazurou, hráškem a bramborovým pyré. 


Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 1 ks vepřové panenky (cca 500 g),
  • 6 plátků slaniny,
  • 1 lžíce třtinového cukru,
  • 3 lžíce hrubozrnné hořčice,
  • 4 meruňky
  • 1 lžíce oleje.
Směs koření na panenku:
  • 1 lžička červené papriky, 
  • 1/2 lžičky tymiánu, 
  • 1/2 lžičky oregana, 
  • 1/2 lžičky sušeného česneku, 
  • 1/2 lžičky černého pepře, 
  • 1 lžička soli.
Na pyré:
  • 12 brambor,
  • 150 g másla,
  • 250 ml mléka,
  • sůl.
Na přílohu:
  • 8 lusků čerstvého hrášku,
  • 20 g másla.
Jako první si připravíme panenku. Směs koření na panenku vložíme do misky, zakápneme ho 1 lžící oleje a dobře ji promícháme. Přidáme hořčici a do hladka rozmixované meruňky. Panenku zabalíme do slaniny a potřeme ji připravenou směsí. Takto připravenou panenku vložíme do pekáče a necháme 1 hodinu uležet. Uleženou panenku podlijeme trochou oleje, vložíme ji do trouby vyhřáté na 220 °C a zprudka ji necháme zatáhnout. Ve chvíli, kdy slanina začne být hezky opečená cca po 5ti minutách panenku obrátíme a pečeme ještě 5 minut. Poté teplotu stáhneme na 180 °C a 10 minut dopečeme. Upečenou panenku vyndáme z trouby a necháme ji 10 minut odpočinout. 
 
Mezitím, co se nám panenka peče, dáme vařit oloupané, osolené a okmínované brambory. Brambory vaříme zhruba 30 minut. Uvařené brambory scedíme, šťouchadlem prošťoucháme a spolu s máslem ručním mixérem rozmixujeme. Mléko ohřejeme v mikrovlnce a dle potřeby jej domixujeme do pyré. Dle chuti osolíme.
 
Na závěr si připravíme přílohu tak, že hrášek pouze zprudka orestujeme na rozpáleném másle. Po chvíli jej obrátíme, aby se orestoval z obou stran.
 
Panenku nakrájíme na 1,5 cm silné plátky, položíme ji na hromádku z bramborového pyré, navrch dáme orestovaný hrášek a vše jemně polijeme výpekem z pekáče. Nyní můžeme podávat.
 
Doba přípravy 2 hodiny s náročností 2/5. 


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images