SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 93: MLÉČNÁ HOUBOVÁ POLÉVKA

Je to až s podivem, ale někdy i takoví milovníci jídla, jako jsme my dva, mají na svém seznamu suroviny, které jim zrovna dvakrát nepři...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?hc_ref=ARRTilXUwtle8GrUMglNGxyqYOE2U_i10SKm0OkwuRJ-aMuQrY5uVMFl8nuN0IeTuJE&fref=nf

Je to až s podivem, ale někdy i takoví milovníci jídla, jako jsme my dva, mají na svém seznamu suroviny, které jim zrovna dvakrát nepřirostli k srdci. Pro nás jsou to jednoznačně houby. Já jsem jimi byla krmena již od útlého věku a za tu dobu jsem se s nimi dokázala poměrně sžít, ale Franta, ten to tak jednoduché neměl. Doma k houbám ani nepřičichl, a když se k nám přiženil, zjistil, že u nás se čas od času této potravině prostě nevyhne. Hlavně tedy na Vánoce, kde mají houby na naší Štědrovečerní večeři nezanedbatelný podíl a z důvodu naší rodinné tradice se prostě alespoň v tento jediný den v roce jíst musí! Ale tak, nebudeme z toho dělat tragédii, ač nám houby vzhledem občas připomínají smažené slimáky, našli jsme si mezi nimi i svoje houbové oblíbence: kyselo a hubník. Recepty na tyto dva skvosty si necháme na prosinec, ale jelikož by bylo škoda se v houbové sezóně zcela houbám vyhnout, díky Sandtnerkovské výzvě Vám dnes a příště přineseme dvě variace na tyto skvělé pokrmy.     

https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

Co budete potřebovat:
  • 3/8 l kyselé smetany,
  • 1 vejce,
  • 35 g mouky,
  • sůl,
  • 1 1/4 l vody,
  • na špičku nože kmínu,
  • 150 g hříbků (lišek nebo ryzců),
  • 4 lžíce citrónové šťávy nebo octa,
  • 80 g chleba,
  • 10 g másla. 
Recept podle Sandtnerky:
Ve studené kyselé smetaně umícháme dobře vejce, mouku a sůl. Poté do ní stále míchajíce nalijeme vařící vodu s kmínem, ve které jsme povařili očištěné, na plátečky nakrájené hříbky, neb i jiné jedlé houby (liška a ryzce) a polévku ještě povaříme malou chvíli. Než-li polévku podáváme okyselíme ji citrónovou šťávou neb octem.

Postup jsme dodrželi do detailu. Trochu jsme měli tendenci měnit recept tím, že do polévky přidáme další suroviny, ale už bychom se příliš blížili k výše zmiňované polévce kyselo a tak jsme od inovace upustili. 

Doba přípravy 40 minut s náročností 1/5.

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?hc_ref=ARRTilXUwtle8GrUMglNGxyqYOE2U_i10SKm0OkwuRJ-aMuQrY5uVMFl8nuN0IeTuJE&fref=nf


You Might Also Like

1 komentářů

  1. Tak tahle polévka je přesně na chalupu! :)
    Měj se krásně,
    Tina
    https://tinasmerdova.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Flickr Images