Bagely, ty my máme rádi! Mají totiž uprostřed díru jako doughnut a co má díru, to je naše! Možná se to nezdá, ale Američani tuto díru nevymysleli jen tak pro nic za nic. Prstencový tvar jim totiž zajišťuje nejen roztomilost, ale i rovnoměrné propečení a díky tomu taky vynikající chuť! Bagely jsou vážně netradiční, jejich příprava zahrnuje nejen pečení, ale i vaření ve vodě. Díky tomu bagely vykynou tak, že se jejich díra nezatáhne (Pokud se tedy nesnažíte o minibagely jako my, tam je snaha skoro marná). Je to prostě chytré pečivo, kterému nikdo neodolá! A s čím že je máme nejraději? Z minulého bagelového postu už znáte námi oblíbenou variantu s uzeným lososem, dnes bychom však chtěli podpořit i české suroviny a proto jsme se pustili do fůze amerického bagelu a české Lučiny.
Co budete potřebovat (18 bagelíčků):
Na bagely:
- 470 g hl. mouky,
- 350 ml vody,
- 2 lžičky soli,
- 4 lžíce cukru krystal,
- 15 g droždí,
- 1 vejce,
- mák.
- 250 g tučného tvarohu,
- 250 g Lučiny,
- 200 g vepřové šunky,
- 1 lžíce plnotučné hořčice,
- 2 hrsti na drobno nasekané pažitky,
- 2 snítky saturejky,
- 1 lžička sušeného oregana,
- sůl,
- pepř.
- 3 rajčata,
- ledový salát,
- 180 g nivy,
- 300 g slaniny.
Do
misky si rozdrolíme droždí a zasypeme ho lžičkou cukru. Droždí s cukrem
rozmícháme na kašičku, zalijeme 100 ml vlažné vody, posypeme trochou mouky a necháme na teplém
místě vzejít kvásek. Po 15 minutách přidáme zbylých 250 ml teplé vody a
opět směs promícháme. Postupně do ní přidáváme prosetou mouku, kterou
jsme si smísili se solí a ze směsi zpracujeme hladké pružné těsto, které
necháme opět kynout (1,5 hodiny). Nakynuté těsto vložíme na pomoučený
vál a rozdělíme ho na 18 stejných kousků, ze kterých vypracujeme
pravidelné bochánky. Bochánky přikryjeme fresh folií a necháme je 5 minut kynout. Poté doprostřed každého bochánku uděláme velkou díru.
Nebojte se ji udělat opravdu velkou, bagely ještě nabydou, tak myslete
na to abyste z něj v konečné fázi neměli spíš kaiserku. Bagely necháme
ještě chvíli kynout a mezi tím si vyhřejeme troubu na 200 °C. Ve velkém
hrnci přivedeme vodu se zbylým cukrem k varu. Do vroucí vody vhodíme
bagely a 1 minutu necháme vařit. Během varu je alespoň jednou otočte.
Poté je vytáhneme na utěrku a necháme okapat. Okapané bagely dáme na
plech vystlaný pečícím papírem, pomašlujeme je rozšlehaným vejcem a
posypeme mákem. Plech vložíme do trouby na 20 minut a
pečeme do zlatova.
Nyní si připravíme pomazánku. Do velké mísy dáme tvaroh a Lučiny. Přidáme nadrobno nakrájenou šunku, lžíci hořčice, bylinky, sůl a pepř. Vše promícháme na kompaktní hmotu a necháme v lednici chvíli odležet. Pomazánku můžeme vypracovat i v robotu.
Bagely rozkrojíme, natřeme pěknou vrstvou pomazánky a dozdobíme ledovým salátem plátkem rajčete, nivy a orestovanou slaninou.
Doba přípravy 2,5 hodiny s náročností 3/5. Přeci jen, co si budeme povídat, udělat bagely aby nebyly tvrdé jako šutr je trochu oříšek (nesmíte to přehnat s vařením ve vodě).
1 komentářů
Skvělý recept! Zkusím :) A samozřejmě krásné fotky.
OdpovědětVymazatMěj se krásně,
Tina
https://tinasmerdova.blogspot.cz/