MINI BAGELY S POMAZÁNKOU Z LUČINY

Bagely, ty my máme rádi! Mají totiž uprostřed díru jako doughnut a co má díru, to je naše! Možná se to nezdá, ale Američani tuto díru n...


https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Bagely, ty my máme rádi! Mají totiž uprostřed díru jako doughnut a co má díru, to je naše! Možná se to nezdá, ale Američani tuto díru nevymysleli jen tak pro nic za nic. Prstencový tvar jim totiž zajišťuje nejen roztomilost, ale i rovnoměrné propečení a díky tomu taky vynikající chuť! Bagely jsou vážně netradiční, jejich příprava zahrnuje nejen pečení, ale i vaření ve vodě. Díky tomu bagely vykynou tak, že se jejich díra nezatáhne (Pokud se tedy nesnažíte o minibagely jako my, tam je snaha skoro marná). Je to prostě chytré pečivo, kterému nikdo neodolá! A s čím že je máme nejraději? Z minulého bagelového postu už znáte námi oblíbenou variantu s uzeným lososem, dnes bychom však chtěli podpořit i české suroviny a proto jsme se pustili do fůze amerického bagelu a české Lučiny.

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Co budete potřebovat (18 bagelíčků):

Na bagely:
  • 470 g hl. mouky,
  •  350 ml vody,
  • 2 lžičky soli,
  • 4 lžíce cukru krystal,
  • 15 g  droždí,
  • 1 vejce,
  • mák.
Na pomazánku:
  • 250 g tučného tvarohu,
  • 250 g Lučiny,
  • 200 g vepřové šunky,
  • 1 lžíce plnotučné hořčice,
  • 2 hrsti na drobno nasekané pažitky,
  • 2 snítky saturejky,
  • 1 lžička sušeného oregana,
  • sůl,
  • pepř.
Do bagelů:
  • 3 rajčata,
  • ledový salát,
  • 180 g nivy, 
  • 300 g slaniny.
Do misky si rozdrolíme droždí a zasypeme ho lžičkou cukru. Droždí s cukrem rozmícháme na kašičku, zalijeme 100 ml vlažné vody, posypeme trochou mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Po 15 minutách přidáme zbylých 250 ml teplé vody a opět směs promícháme. Postupně do ní přidáváme prosetou mouku, kterou jsme si smísili se solí a ze směsi zpracujeme hladké pružné těsto, které necháme opět kynout (1,5 hodiny). Nakynuté těsto vložíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 18 stejných kousků, ze kterých vypracujeme pravidelné bochánky. Bochánky přikryjeme fresh folií a necháme je 5 minut kynout. Poté doprostřed každého bochánku uděláme velkou díru. Nebojte se ji udělat opravdu velkou, bagely ještě nabydou, tak myslete na to abyste z něj v konečné fázi neměli spíš kaiserku. Bagely necháme ještě chvíli kynout a mezi tím si vyhřejeme troubu na 200 °C. Ve velkém hrnci přivedeme vodu se zbylým cukrem k varu. Do vroucí vody vhodíme bagely a 1 minutu necháme vařit. Během varu je alespoň jednou otočte. Poté je vytáhneme na utěrku a necháme okapat. Okapané bagely dáme na plech vystlaný pečícím papírem, pomašlujeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Plech vložíme do trouby na 20 minut a pečeme do zlatova.
Nyní si připravíme pomazánku. Do velké mísy dáme tvaroh a Lučiny. Přidáme nadrobno nakrájenou šunku, lžíci hořčice, bylinky, sůl a pepř. Vše promícháme na kompaktní hmotu a necháme v lednici chvíli odležet. Pomazánku můžeme vypracovat i v robotu. 

Bagely rozkrojíme, natřeme pěknou vrstvou pomazánky a dozdobíme ledovým salátem plátkem rajčete, nivy a orestovanou slaninou.

Doba přípravy 2,5 hodiny s náročností 3/5. Přeci jen, co si budeme povídat, udělat bagely aby nebyly tvrdé jako šutr je trochu oříšek (nesmíte to přehnat s vařením ve vodě).

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Skvělý recept! Zkusím :) A samozřejmě krásné fotky.
    Měj se krásně,
    Tina
    https://tinasmerdova.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Flickr Images