SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 81: DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY S VANILKOVÝM KRÉMEM

Jestli mi nějaké jídlo evokuje dětství, jsou to bezesporu buchtičky se šodó. Bylo to snad jediné jídlo, na které jsem se do školní jídel...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Jestli mi nějaké jídlo evokuje dětství, jsou to bezesporu buchtičky se šodó. Bylo to snad jediné jídlo, na které jsem se do školní jídelny těšívala tak, že jsem pomalu ani nemohla dospat a asi taky jediné jídlo, které se u nás doma snad ani nedělalo. Proč? To mi dodnes není známo, ale i přestože mi doma této dobroty nebylo dáno, ani po ukončení povinné školní docházky, jsem o tohoto vynikajícího šmakouna nepřišla. Mám totiž hodného taťku, který to do jídelny nemá daleko a tak mi tam pro ně čas od času chodí. Vždy přinese porci, že se mu ani do náruče nevejde a s potěšeným výrazem se mě snaží přesvědčit o tom, že takovou porci přeci nesním. No jo, jakoby mě neznal! Samozřejmě že do mě vždy spadnou jako do sudu, a i přestože vím, že by Franta taky rád ochutnal, chtíč je silnější než já, a tak si on k této dobrotě ani nepřičichne. Když však táta v pátek opět přijel autem až po okraj naloženým touto dobrotou, skončilo to jako vždycky! Opět jsem Frantovi nic nenechala, a jelikož na něm už bylo hodně znát, že mu vymetený kastrol není lhostejný, udělala jsem mu je dnes k obědu. A jak jinak při neděli než po Sandtnerkovsku!  

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 3 hodiny
  • 15 minut příprava těsta,
  • 1,5 hodiny celkové kynutí těsta,
  • 15 minut příprava buchtiček na plech,
  • 15 minut pečení,
  • 30 minut příprava šodó
Co budete potřebovat (3 osoby):

Na buchtičky:
  • 50 g másla,
  • 3 žloutky,
  • lžíce rumu,
  • sůl, 
  • vanilkový lusk,
  • citronová kůra, 
  • 30 g cukru, 
  • 20 g droždí,
  • 1/8 l smetany
  • 300 g polohrubé mouky,
  • 50 g hrozinek.
Na krém:
  • 1/8 l smetany,
  • 60 g cukru,
  • 3 žloutky,
  • 2 cm vanilky,
  • 10 g másla,
  • 1 lžička rumu. 
Recept podle Sandtnerky:
Do utřeného másla s cukrem a žloutky zamícháme trochu rumu. Pak přidáme sůl, tlučenou vanilku, strouhanou citronovou kůru, kynutý kvásek, prosátou mouku a vypracujeme volné těsto, které dáme vykynouti. Vykynulé těsto vyválíme na plást, který posypeme očistěnými hrozinkami, přeložíme na polovinu a malou formičkou vykrájíme buchtičky. Klademe je na pomaštěný pekáček, vždy dvě vrstvy na sebe, pomažeme je mezi sebou rozehřátým máslem a dáme vykynouti. Poté je povrchu potřeme máslem a upečme je v horké troubě do  červena. Při pečení je mastíme na povrchu máslem. Upečené dáme na talířky, posypeme vanilkovým cukrem a polijeme vanilkovým krémem. 

Do syrové smetany zamícháme cukr, žloutky, máslo a přidáme celou vanilku. Nádobu postavíme na plotnu do vařící vody a kverláme, až zhoustne. Pak krém odstavíme a mícháme tak dlouho, až zchladne. Pak vanilku vyndáme a pro chuť přidáme lžičku rumu.

Náš postup:
  1. Nejprve si připravíme kynuté těsto. Do malé mísy nalijeme vlažnou smetanu (musí být vlažná, né horká, horká tekutina by zabila kvasinky), do ní rozdrolíme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme 5 g cukru a 1/4 mouky a směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Misku s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme jej vzejít na teplem místě 30 minut. 
  2. Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme jinou mísu, do které nasypeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl. 
  3. Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, přidáme zbylý cukr, žloutky, změklé máslo, rum, zrníčka z 1/2 vanilkového lusku a citrónovou kůru a vypracujeme kompaktní těsto. Těsto vyklopíme na vál, přidáme hrozinky a pořádně je do těsta zapracujeme. Takto připravené těsto dáme zpět do misky, zakryjeme jej fresh folií a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu. 
  4. Mezitím co nám těsto kyne si vymažeme menší plech sádlem.
  5. Když nám těsto vykynulo, dáme si troubu předehřívat na 180 °C.
  6. Vykynté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Vyválíme z něj dlouhý váleček a nakrájíme jej na 2 cm tlusté dílky. Z dílků vyválíme kuličky, které naskládáme na plech. Na vrchu je pomastíme sádlem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut.
  7. Nyní si připravíme šodó. Do studené smetany zamícháme cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a zrníčka z druhé 1/2 vanilkového lusku. Nádobu postavíme na plotnu do horké lázně (do kastrolu s vodou, kterou přivedeme k varu) a kverláme do zhoustnutí. Poté krém odstavíme a chvíli mícháme, aby se neudělal na povrchu škraloup. Na závěr zamícháme do šodó lžičku rumu a připravenou omáčku nalijeme na na talíři přichystané buchtičky. 
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images