SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 80: BOCHÁNEK VELIKONOČNÍ

Stejně jako Vánoce i Velikonoce jsou svátky plné sladkých dobrot. Hlavním hřebem je bezesporu beránek, ale jestli mu někdo šlape na pat...

Stejně jako Vánoce i Velikonoce jsou svátky plné sladkých dobrot. Hlavním hřebem je bezesporu beránek, ale jestli mu někdo šlape na paty je to bochánek. Tato pochutina je stará snad jak Velikonoce sami. Jeho složení se však za ta léta poněkud obměnilo. Dnes asi nenajdeme kuchařku, která by do něj nepřidávala cukr, ten se však do něj nedával vždycky. Dříve se bochánek bez cukru zcela obešel. Jako sladidlo posloužila pouze sladká smetana a jeho chuť pak dochutil šafrán a hřebíček. Pokud na něj hospodyňka ještě přidala nasekané mandle, znamenalo to, že se jedná se o movitější domácnost. V takové domácnosti měl pak každý svůj vlastní bochánek. No a nám nezbývá než dodat, že pokud by toto platilo i v dnešní době, nejspíš bychom byly boháči, u nás má totiž každý své bochánky dva! 

Co budete potřebovat:
  • 500 g krupičné mouky,
  • 150 g másla,
  • sůl,
  • 100 g cukru,
  • citrónová kůra,
  • vanilka nebo na špičku nože muškátového oříšku,
  • 25 g droždí,
  • 250 ml mléka,
  • 3 - 4  žloutky + na potření,
  • 80 g hrozinek,
  • 50 g mandlí + na posypání.
Recept podle Sandtnerky:
Do prosáté mouky rozsekáme máslo a dáme do mísy, přidáme sůl, moučkový cukr, citrónovou kůru, mletou vanilku, přilijeme vykynutý kvásek z droždí, trochu cukru, mouky a části vlahé smetany, pak ostatní vlahou smetanu, ve které jsme umíchali žloutky, a vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále tuhé těsto jako na vánočku, přidáme očištěné rozinky, loupané sekané mandle, těsto dáme zpět do mísy a přikryté dáme kynout na vlahé místo 3/4 hodiny. Z vykynutého uděláme kulatý bochánek, položíme jej na pomaštěný papír na plech a dáme 3/4 hodiny kynout. Potom jej nahoře nařízneme, potřeme dvakrát vajíčkem jako vánočku, posypeme loupanými mandlemi a pečeme 1 hodinu jako vánočku. 

Recept podle Sandtnerky byl zprvu takový hůře srozumitelný, ale po druhém přečtení jsme se s tím již srovnali. Udělali jsme klasické kynuté těsto. Vypracovali jej v bochánek, nařízli křížek, potřeli a upekli. Pekli jsme jej na 170 °C.

Doba přípravy 3 hodiny s náročností 1/5.   



You Might Also Like

2 komentářů

  1. Milé "Neplechy", máte moc pěkný blog. Objevila jsem ho nedávno a moc ráda si v něm čtu. Máte i krásné fotky. Těším se, že si udělám na Velikonoce bochánek podle Vás. Koupila jsem si k Vánocům robot (a to jsem už hodně stará kuchařka, ale došlo na to až teď... :.)) a tak zkouším a testuji, hlavně kynutá těsta. Chci se zeptat, respektive si jenom ověřit, jestli se "krupičnou" moukou myslí hrubá. Děkuji za odpověď. A těším se na Vaše další recepty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako první Vám chceme velmi poděkovat za pochvalu, jsme rádi, že se Vám u nás líbí.

      A nyní k té mouce. Tato receptura podle paní Sandtnerové je velmi stará a tak těžko říci co myslela krupičnou moukou. Bochánek jsme zkoušeli z mouky polohrubé i hladké a obě varianty nám chutnaly. Já osobně preferuji obecně do kynutých těst hladkou mouku, která těsta vypracuje přesně podle mých představ. Ani s polohrubou moukou však recept nezkazíte :).

      Přejeme ať se těsto vydaří a ať jsou Vaše Velikonoce díky tomuto receptu ještě chutnější než obvykle.

      Vymazat

Flickr Images