SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 78: JIDÁŠKY

Jidáš, to je takovej převlečenej kámoš. Každý den k nám teď chodí na návštěvu a nějak se tu zabydlel. Vypadá děsně lákavě, ještě lépe ch...


Jidáš, to je takovej převlečenej kámoš. Každý den k nám teď chodí na návštěvu a nějak se tu zabydlel. Vypadá děsně lákavě, ještě lépe chutná a jeho jidáštví spočívá v tom, že nás nevědomky nutí porušovat náš najetý rádoby zdraví životní styl. Po vánocích jsme totiž začali cvičit a hubnout abychom shodili ty bramborový saláty a kapry, a tenhle jidáš jidášovatej to všechno posílá do kopru. Je totiž tak strašně dobrej, že se člověk nemůže udržet a kila tak letí strmě nahoru. Za poslední týden, jsme ho upekli tři várky, a pořád nemáme dost! Už aby bylo po velikonocích.


Co budete potřebovat (cca 18 ks): 
  • 500 g hladké mouky,
  • sůl,
  • 1/2 cm utlučené vanilky,
  • citrónová kůra,
  • 20 g droždí,
  • 1/4 l mléka,
  • 100 g másla,
  • 70 g cukru,
  • 2 žloutky + 1 na potření.
Recept podle Sandtnerky:
Do prosáté, málo osolené mouky přidáme cukr, utlučenou prosátou vanilku a ustrouhanou citrónovou kůru. Pak tam nalijeme z droždí připravený, vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchali rozpuštěné máslo a žloutky a vypracujeme z toho měkké, lesklé těsto. Pak vařečku vyndáme, těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynouti. Vykynuté těsto vyválíme na 2 cm silně, menší formičkou na koblihy vykrájíme jidáše, rýhovacím kolečkem uděláme na nich mřížky, složíme je na máslem potřený plech a dáme vykynouti. Poté je potřeme žloutkem a upečeme je v horké troubě do červena. Studené rozřízneme, potřeme máslem a medem a pocukrované podáváme. Také můžeme z těsta nakrájeti a vyváleti dlouhé válečky, různě je zatočiti, potříti žloutkem, posypati loupanými sekanými mandlemi a upéci.

Recept jsme dodrželi. Z těsta jsme udělali kolečka s mřížkami, ptáčky, oprátky a šneky. Zvířátkům jsme navíc udělali očka z hřebíčku. Jidáše jsme pekli v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 15 minut. 

Doba přípravy 2,5 hodiny s náročností 1/5.


You Might Also Like

2 komentářů

  1. Taky je peču a je to prostě dobrota!
    Markét, měj se hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Letos už sice nestihnu, ale příští rok určitě zkusím :-)

    OdpovědětVymazat

Flickr Images