CHŘESTOVY KRÉM

Jemná chuť chřestu si získá snad každého a samozřejmě si získala i nás. Vždyť tato rostlina byla oblíbená již starými egypťany a římský ...


Jemná chuť chřestu si získá snad každého a samozřejmě si získala i nás. Vždyť tato rostlina byla oblíbená již starými egypťany a římský císař Augustus pro ni dokonce založil "chřestovou flotilu" určenou k jejímu dovozu. Je to prostě delikatesa, které odolá málokdo a nyní na jaře je ideální čas jak si ji doma připravit dle vlastní chuti. Tu naši chuť Vám dnes naservírujeme pomocí námi oblíbeného chřestového krému. Jen pozor! Nezapomeňte chřest oloupat, jako nám to udělali v jedné rádoby nóbl restauraci ve Vansdorfu. 


Co budete potřebovat (4 porce):
  • 1 l vody,
  • 500 g bílého chřestu,
  • 40 g másla,
  • 40 g hl. mouky,
  • 200 l smetany,
  • pepř,
  • sůl,
  • muškátový oříšek,
  • 100 g mandlí,
  • pažitka,
  • 6 plátků toustového chleba,
  • 100 g parmazánu.
Nejprve si chřest omyjeme, oloupeme, svážeme a vložíme jej do vroucí vody na 6-8 minut. Ve větším rendlíku si uděláme světlou jíšku z másla a mouky a pomalu ji zalijeme vývarem z chřestu. Chřest nakrájíme na menší kousky (pár hlaviček necháme stranou). Nakrájený chřest vložíme zpět do polévky. Přidáme sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Vše rozmixujeme a poté zjemníme smetanou. Krém servírujeme s na pánvi opraženými mandlemi, pažitkou a zakápnuté smetanou. Na vrch dáme hlavičky chřestu a podáváme s lehce osmahnutým toustovým chlebem, na kterém jsme si nechali rozehřát nastrouhaný parmazán. 
 
Doba přípravy 45 minut s naročností 1/5.


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images