VYMAZLENÉ MAKOVKY

Makovky mám ráda už od mala. Když jsem ještě chodívala do školy, kupovala jsem si je snad každé ráno v pekárně a pak si na nich šmakoval...


Makovky mám ráda už od mala. Když jsem ještě chodívala do školy, kupovala jsem si je snad každé ráno v pekárně a pak si na nich šmakovala skoro celý den. Byly mým nejoblíbenějším druhem sladkého pečiva a tak když jsem se začala učit vařit a svůj volný čas trávila neplešením v kuchyni, jedním z mých kulinářských cílů bylo naučit se tuto sladkou dobrotu péct. Je škoda, že mou lásku k makovkám doma sdílím jenom já. Podle Franty je to suché pečivo, které v něm vyvolává pocit zadušení, a jediným přínosem jsou dle jeho slov drobky, které po jejich konzumaci nachází po celém autě. Tak nemá svačit v autě že? Abych ho přesvědčila o tom, že jsou vážně fajn, inovovala jsem klasický recept pořádnou porcí marmelády. Tito fešáci jsou pak mnohem vláčnější a marmeláda jim dodá jemně ovocnou chuť. Pokud tedy i vy jste zapřísáhlým odpůrcem makovek a loupáků, zkuste tento recept a věřím, že si je také zamilujete!

 
Co budete potřebovat:
  • 580 g polohrubé mouky,
  • 50 g cukru,
  • 20 g vanilkového,
  • 150 g meruňkové marmelády,
  • 150 g másla,
  • 2 žloutky,
  • 200 ml smetany,
  • 40 g droždí,
  • citronová kůra,
  • sůl,
  • mák.

V hrnku utřeme droždí s trochou vlažné smetany, dokud se zcela nerozpustí a necháme chvíli odstát. Poté si prosejeme mouku do mísy. Přidáme zbylou smetanu, marmeládu, oba cukry, sůl, máslo, žloutky a citrónovou kůru. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj rozpuštěné a odpočaté droždí. Směs zpracujeme v jemné a hladké těsto, které posléze přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout cca 1 hodinu. Když těsto zdvojnásobí svoji velikost, dáme jej na vál, mírně propracujeme a rozdělíme na 10 stejných kousků. Z každého kousku vyválíme žížalu a uděláme z ní uzel. Takto vytvořenou makovku dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme ji rozkvedlaným vajíčkem a posypeme mákem. Makovky necháme ještě hodinu vykynout a pak je pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Páááááni, to vypadá dobře. Určitě vyzkouším. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají fantasticky!!! Krásný víkend, Ivana.

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkouším!.-)Krásný víkend

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to lákavě, ale za mě taky "suchý" :o)

    OdpovědětVymazat

Flickr Images