BAGEL S UZENÝM LOSOSEM

Při naší návštěvě Budapešti jsme se snažili čas trávit nejen zkoumáním místních pamětihodností, ale i poznáváním místní kuchyně. Právě p...


Při naší návštěvě Budapešti jsme se snažili čas trávit nejen zkoumáním místních pamětihodností, ale i poznáváním místní kuchyně. Právě při poflakování po budapeštských bistrech, jsme narazili na pro nás doposud nepoznané pečivo: bagely. Kdo stejně jako my neví, tak se jedná o housky ve tvaru donátku a jelikož já miluji pečivo s dírou, bagely mě hned v první minutě učarovali! A tak když jsem ve výloze jedné z kaváren uviděla bagel, nemohla jsem ho tam nechat a těšila se až po návratu domů začnu zkoušet jejich domácí variantu. Jen co jsme se vrátili, následovalo několik nezdařených pokusů s cílem upéci ten dobroučký kus pečiva. Po měsíci jezení bagelů třikrát denně jsme konečně přišli na tu správnou kombinaci, která zaručí ten pravý požitek z této housky s dírou a dnes vám recept na ni můžeme konečně s radostí představit!


Co budete potřebovat na Bagel:
  • 470 g hl. mouky,
  •  350 ml vody,
  • 2 lžičky soli,
  • 4 lžíce cukru krystal,
  • 15 g  droždí,
  • 1 vejce,
  • sezamová semínka. 
Recept na Bagely:
Do misky si rozdrolíme droždí a zasypeme ho lžičkou cukru. Droždí s cukrem rozmícháme na kašičku, zalijeme 100 ml teplé vody a necháme v teplém místě vzejít kvásek. Po 15 minutách přidáme zbylých 250 ml teplé vody a opět směs promícháme. Postupně do ní přidáváme prosetou mouku, kterou jsme si smísili se solí a ze směsi zpracujeme hladké pružné těsto, které necháme opět kynout (1,5 hodiny). Nakynuté těsto vložíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 8 stejných kousků, ze kterých vypracujeme pravidelné bochánky. Doprostřed každého bochánku uděláme velkou díru. Nebojte se ji udělat opravdu velkou, bagely ještě nabydou, tak myslete na to abyste z něj v konečné fázi neměli spíš kaiserku. Bagely necháme ještě chvíli kynout a mezi tím si vyhřejeme troubu na 200 °C a ve velkém hrnci přivedeme vodu se zbylým cukrem k varu. Do vroucí vodu vhodíme bagely a 1 minutu necháme vařit. Během varu je alespoň jednou otočte. Poté je vytáhneme na utěrku a necháme okapat. Okapané bagely dáme na plech vystlaný pečícím papírem, pomašlujeme je rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky. Plech vložíme do trouby na 25 minut a pečeme do zlatova.

Co budeme potřebovat na vložku:
  • Pomazánkové máslo,
  • 300 g uzeného lososa,
  • 200 g čerstvého špenátu,
  • 3 vejce,
  • 100 g ementálu,
  • sůl.
Recept na vložku do Bagelu:
Co si dáte to bagelu je jen na vás, my dáváme přednost uzenému lososu, který jak jsme se později dočetli, je tradiční formou bagelu. 
Na pánvi na rozpáleném másle osmahneme čerstvý špenát, rozklepneme na něj vejce, osolíme a přidáme nastrouhaný ementál. Bagel rozřízneme a z obou stran potřeme pomazánkovým máslem. Na natřenou housku položíme uzený losos a na něj špenátovou směs. Na konec přiklopíme vrchní houskou a sváča je připravena!

Poznámky:
  • Pokud jste ještě nikdy nedělali kynuté těsto, myslete na to, že voda, kterou přidáváte ke kvásku nesmí mít příliš horká. Horká voda zabíjí kvasinky a těsto vy vám nevyběhlo. Krom horké vody je třeba si dát pozor i na sůl. Sůl v mouce nesmí přijít do přímého kontaktu s kváskem, skončilo by to úplně stejně a tak dejte pozor na to abyste mouku se solí měli řádně promíchanou.
  • Pokud nespěcháte, nechtě těsto kynout klidně déle, bude více nadýchané.
Doba přípravy je 2,5 hodiny s náročností 2/5. Množství odpovídá 8 porcím.   


You Might Also Like

2 komentářů

Flickr Images